divendres, 30 de gener del 2015

Caminant cap a la democratització del coneixement: l'educació en obert

L'educació oberta (open education) pretén modificar la forma amb la qual els autors, professors i estudiants interaccionen amb el coneixement. Es fonamenta en el moviment del “Software Lliure” (Open Source) que desenvolupa eines tecnològiques sota els principis de llibertat d'ús, de distribució, d'estudi i de modificació. A partir d'aquí, s'amplia el concepte a la llibertat per emprar, difondre, aprendre i adaptar qualsevol tipus de material didàctic (apunts, llibres de text, presentacions, programacions o unitats didàctiques, bibliografies, animacions, simulacions, vídeos, àudios, etc). Tots aquests documents o materials d'accés lliures i normalment llicència oberta es denominen recursos educatius oberts (open educational resources).

 El moviment de l'educació oberta es basa en els següents principis:
  • El coneixement ha de ser lliure i obert per emprar-lo i reutilitzar-lo.
  • S'ha de fomentar i facilitar la col·laboració en la construcció i reelaboració del coneixement.
  • Compartir coneixements ha de ser recompensat per la seva contribució a l'educació i a la investigació.
  • La innovació educativa necessita comunitats de pràctica i reflexió que aportin recursos educatius lliures.
L'educació oberta ens ofereix molts avantatges. En primer lloc, permet accedir a tothom al coneixement de manera senzilla i gratuïta. Això té importància si tenim en compte que avui en dia existeixen milions de persones qualificades per accedir a la universitat i no ho poden fer degut a limitacions econòmiques o d'espai. També permet la incorporació de nous creadors amb coneixements valuosos i innovadors que no tenen accés al limitat món editorial tradicional. A més a més, afavoreix la reducció de l'elevat cost dels materials per a l'ensenyament, especialment, els llibres de text impresos. Un altre avantatge és la possibilitat d'actualització immediata dels materials didàctics.


No obstant, encara ha de superar diversos desafiaments. En primer lloc, molts recursos educatius lliures es troben en format PDF, impedint l'edició i reutilització d'aquests i reprimint la innovació sobre els materials. D'altra banda, ens trobem davant una important fragmentació de l'oferta i crec que seria necessari centralitzar-la creant infraestructures úniques per cada tipus de material (recerca senzilla del material que busquem), així com, facilitar el treball cooperatiu entre professionals de la mateixa branca (material de millor qualitat). Ara bé, degut al seu elevat cost, és difícil desplegar i mantenir indefinidament les infraestructures i la connectivitat necessàries per tal que els recursos siguin accessibles al gran públic. Un altre aspecte important a millorar és la qualitat dels recursos ja que es troben en nivells de qualitat molt diversos. Caldria trobar uns indicadors d'avaluació de la qualitat fiables i aplicar-los a qualsevol material abans de compartir-lo.



Why Open Education Matters from Blink Tower on Vimeo.


Estretament relacionades amb l'educació oberta sorgeixen les llicències Creative Commons. Pel meu blog, he triat una llicència Creative Commons que implica reconeixement, ús no comercial i compartir igual ja que considero que seria injust que algú emprès el material que he creat amb finalitats lucratives i també trobo que qualsevol obra derivada de la meva ha de portar la mateixa llicència per assegurar-me els mateixos drets i deures que les persones que emprin els meus materials (si jo et deixo accedir i modificar els meus materials, crec que em mereixo poder accedir als teus i poder-los modificar). A més a més, considero que aquest tipus de llicència fomenta la creativitat ja que podem crear nous materials afegint les nostres idees a materials preexistents.




En l'actualitat, l'educació oberta ja està influint en l'àmbit educatiu: hi ha milers de cursos web i altres materials didàctics disponibles lliurement des d'institucions, organitzacions i projectes en els que treballen professors d'arreu del món. Al mateix temps, institucions educatives han constituït consorcis internacionals amb l'objectiu de desenvolupar i compartir tecnologies educatives obertes, materials didàctics i repositoris lliures. Tot això és una prova de que l'accés, la creació i la compartició del coneixement està canviant i, per tant, el sistema educatiu actual també necessita un canvi. Per començar, si volem deslligar-nos del llibre de text, hem de crear un banc de recursos lliures d'elevada qualitat.

Per concloure, crec que l'educació ha de caminar cap a un model obert on qualsevol persona en el món, amb una connexió a internet, pugui accedir lliurement, sense cap restricció econòmica, tècnica o legal, a la informació científica, acadèmica i cultural que representa el coneixement humà. No volem una societat democràtica? Doncs, treballem conjuntament per democratitzar el coneixement.


Bibliografia

Berrocoso, J. (2010). El movimiento de “educación abierta” y la “universidad expandida.” Tendencias pedagógicas, (16), 157-180. Recuperat de http://www.tendenciaspedagogicas.com/Articulos/2010_16_10.pdf

McAndrew, P., Scanlon, E., & Clow, D. (2010). An Open Future for Higher Education. Educause Quarterly, 33(1), 1-8. Recuperat de http://oro.open.ac.uk/21894/1/McAndrew-_Scanlon-Clow-EQ.pdf

Brown, J. S., & Adler, R. P. (2008). Minds on Fire: Open Education, the Long Tail, and Learning 2.0. Educase Review, 43(1), 16-32. Recuperat de https://net.educause.edu/ir/library/pdf/ERM0811.pdf 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada